Jedną z najbardziej pożądanych odmiana na świecie jest czereśnia Kordia. W czym tkwi jej sekret? Ma ona rzesze fanów, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Znajduje się we wszystkich rejestrach krajów Unii Europejskiej, a w Polsce plasuje się na wysokim miejscu wśród najczęściej uprawianych roślin. Drzewka czereśni Kordii produkują niezwykle wysokiej jakości owoce, które są odporne na wiele czynników. Produkowana jest na skalę przemysłową, dobrze radzi sobie z zamrażaniem i transportem. Powstają z niej soki, dżemy, często stosowana jest w produkcji wina. Warto wiedzieć, że została przypadkowo wynaleziona. Jej siewkę znaleziono w Czechach, dlatego często rozpoznawana jest pod nazwą Kordia Techlovicka.
Niezwykle wytrzymałe rośliny o dużych owocach
Czereśnia Kordia bez wątpienia ma wiele zalet. Jest niezwykle odporna na groźne choroby drzew pestkowych i mało wymagająca. Jej jedyną wadą jest niska odporność roślin na mróz. O ile same owoce dobrze znoszą transport i są odporne na niską temperaturę, o tyle drzewka już nie. Po zasadzeniu czereśnia Kordia bardzo szybko wzrasta, z czasem jej rozwój zostaje zahamowany, Gdy zaczyna owocować, jej zdolność do wzrostu jest umiarkowana. Z wiekiem jej korona także ulega zmianie, najpierw jest stożkowa, a następnie staje się cieńsza i bardziej rozłożysta. Po zasadzeniu i odpowiedniej pielęgnacji drzewka wydają owoce regularnie co roku w niemałej ilości. Bardzo obfite plony przynoszą wtedy, gdy obok nich znajduje się owocujący okaz innej odmiany czereśni. W roli zapylacze bardzo dobrze sprawdzają się takie gatunki jak czereśnia Heldefińska, Sam, czy Van.
Dla amatorów i do produkcji towarowej
Czereśnia Kordia wykształca bardzo duże owoce o sercowatym kształcie. Przeciętnie ich waga to 8-12 g. Są niezwykle słodkie i soczyste. Kolor owoców jest ciemnokarminowy lub ciemnobrązowy. Charakteryzują się połyskiem i delikatnością. Skórka je okalająca jest mocna i nie pęka na skutek uszkodzeń, dlatego zyskały tak dużą rzeszę zwolenników i są uprawiane na eksport. Ich miąższ jest aromatyczny i słodki. Z powodzeniem można z nich robić soki, bez dosładzania, nadają się do produkcji napojów ekologicznych. Świetnie sprawdzają się w przydomowych ogródkach, jak i w sadach, gdzie uprawiane są na bardzo dużą skalę. Minusem czereśni Kordii jest mała odporność na przymrozki, jest to jedyna trudność w jej hodowli. Zarówno pąki kwiatowe, jak i drzewka słabo radzą sobie z niskimi temperaturami, dlatego muszą być one wyposażone w ochronę przed zimniejszymi nocami.