Pyszne, mięsne, aromatyczne przekąski to coś co każdy pies uwielbia! Jednak będąc odpowiedzialnym właścicielem przy wyborze przysmaków musisz pamiętać o kilku zasadach, tak aby nieświadomie nie zaszkodzić swojemu pupilowi.

1) Skład jest ważny – jeżeli jesteś świadomym konsumentem i zależy Ci na zdrowiu Twojej rodziny to na pewno sprawdzasz składy żywności, którą kupujesz. Nie inaczej jest w przypadku przysmaków dla Twojego czworonożnego przyjaciela! Analiza składu to podstawa. Przede wszystkim sprawdź zawartość cukru i konserwantów chemicznych. Dobry przysmak powinien składać się głównie z mięsa lub produktów zbożowych.

2) Polska lub europejska produkcja – uważaj na produkty z rynków azjatyckich, które nie są poddawane odpowiedniej kontroli. Bardzo trudno dojść do informacji jaki jest właściwie ich skład i co tak naprawdę podajemy psu.

3) Odpowiednia ilość – umiar przede wszystkim. Ta zasada jest właściwa zarówno u ludzi jak i czworonogów. Przysmaki pełnią bardzo ważne funkcje w wychowaniu psa, dostarczają potrzebnych substancji odżywczych, wpływają na nastrój i komfort psychiczny zwierzęcia. Jednak ich nadmiar może być szkodliwy. Szczególną uwagę na ilość przysmaków powinni zwrócić właściciele psów małych ras. Pamiętaj – przysmaki nigdy nie powinny zastępować posiłku!

4) Dobranie właściwego przysmaku do psa – każdy pies jest wyjątkowy i tą właśnie zasadę należy przyjąć w wypadku wyboru przysmaków. Ich rodzaj i ilość dobieramy m. in. do rasy i wieku psa (szczeniakom podajemy miękkie przekąski, młode psy potrzebują twardszych, starsze z kolei bardziej miękkich).

5) Weterynarz jest Waszym przyjacielem – pamiętaj, że każde zmiany diety warto skonsultować z Waszym weterynarzem, który może zasugerować odpowiednie przysmaki i ułoży prawidłową dietę dla Twojego przyjaciela. Wiele przysmaków pomoże w walce o zdrowe zęby lub stawy.

Artykuł został opracowany przy współpracy ze sklepem Happy Snacky specjalizującym się w przysmakach dla psów i kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj