Koniec października, a także listopad to doskonały czas na opieńki. Występują najczęściej jako porosty na drzewach i butwiejących pniakach w formie gęstych kępek. U niektórych zbieraczy ten grzyb nie wzbudza jednak zaufania, jednak my podpowiadamy, że warto je zbierać i przetwarzać. Dlaczego? Dowiedz się!

Te pospolite grzyby występują w umiarkowanych lasach w całej Azji, Ameryce Północnej i Europie, gdzie rosną na martwym lub umierającym drewnie. Ze względu na tak rozległe występowanie, można je spotkać prawie wszędzie – w parkach, lasach i w ogrodach. W polskich lasach występuje 5 gatunków opieniek − północna, maczugowata, żółtotrzonowa, miodowa i ciemna. Ze względu na smak największą popularnością cieszy się opieńka miodowa, która uważana jest za grzyb zwiastujący nadchodzącą zimę. Grzyb ten, choć typowo miodowy, ma raczej zmienny wygląd i czasami ma kilka ciemnych, owłosionych łusek w pobliżu środka, promieniście ułożonych. Warto wiedzieć, że opieńki to największe, pod względem zajmowanej powierzchni, organizmy na ziemi.

Czy warto jest opieńki?

Opieńka miodowa to grzyb jadalny, który przez wiele osób uważany jest za smaczny. Przed spożyciem należy je jednak poddać odpowiedniej obróbce termicznej. Głównym składnikiem grzyba jest oczywiście woda, ale oprócz tego też cukry, białka i tłuszcze. Zawiera ona także niewielkie ilości substancji mineralnych, między innymi fosfor, sód i wapń. Opieńka miodowa to świetne źródło przeciwutleniaczy. Pomagają one neutralizować wolne rodniki, a także chronią przed przewlekłymi chorobami. Badania wskazują również, że ekstrakty z grzyba mogą działać leczniczo przeciwko komórkom raka przełyku, a także przeciwko białaczce.

Skuteczna w walce z cukrzycą

Grzyby zawierają silne właściwości przeciwutleniające, a także obniżające poziom cukru we krwi. Dlatego też można je z powodzeniem wykorzystać do opracowania suplementów diety, a także produktów farmaceutycznych przeznaczonych do leczenia cukrzycy.

Właściwa ochrona mózgu

Opieńki posiadają właściwości poprawy funkcjonowania mózgu, jak również skuteczną ochronę przed zaburzeniami neurodegeneracyjnymi. Wpływają na poprawę funkcji neuronów, a także zapobiegają uszkodzeniom komórek. Dodatkowo zmniejszają nagromadzenie białek w mózgu, które mogą być powiązane z późniejszą chorobą Alzheimera. Warto również wspomnieć, że opieńki wpływają pozytywnie na poprawę jakości krążenia. Polepszają czynność serca oraz ukrwienie mózgu. Zatem te niepozorne grzyby wydają się być doskonałym lekarstwem na różnego rodzaju schorzenia i choroby.

Czy warto jeść opieńki? Poznaj właściwości tych grzybów
Oceń!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here